Ontharden van voortuinen

Waarom ontharden?

Een straat met voortuinen ziet er onmiddelijk veel levendiger en vrolijker uit. Het zorgt ook voor een betere insijpeling van regenwater. Hierdoor wordt wateroverlast na harde regenval beperkt en verbetert de ondergrond in je buurt.

Hieronder vindt u enkele tips om uw voortuin of oprit naar uw garage groener in te richten:

1) Maak een groen eiland: Ga voor meer groen en minder grijs, bijvoorbeeld door je oprit ook als looppad te benutten.

2) Houd het onderhoudsvriendelijk: Steen is duurder en intensiever in onderhoud dan goed gekozen groen. Gebruik bodembedekkers, waarvan een deel groenblijvend. Vermijd soorten die regelmatig snoei vragen. Zet daarom maar één struik of kleine boome en kies voor kleinere soorten die je niet hoeft te snoeien.

3) Zorg voor reliëf: Bodembedekkers en lage struiken zorgen voor meer reliëf dan gemaaid gras. Ze doen je tuin groter lijken. Hoge beplanting zorgt dan weer voor en groener straatbeeld. een vrijstaande boom of struik zet je best ver van het gebouw. Aanje gevel kan je met klimplanten in de hoogte werken zonder veel plaats in te nemen.

4) Laat je tuin heel het jaar door pronken: Voorzie elk seizoen een bloeiende soort. Met groenblijvende bodembedekkers voorkom je dat de bodem in de winter kaal is. Let op, enkel groenblijvende planten zetten kan snel een somber beeld opleveren.

5) Schep rust: Verschillende planten komen beter tot hun recht in groep. Voor lage planten gebruik je minstens 10 planten van dezelfde soort. Dat schept rust in je tuintjes. Van hogere planten gebruik je 1 stuk als accent.

6) Laat het regenwater doorsijpelen: Groen maakt de grond waterdoorlatend. Het voordeel? Bij hevige regenbuien kan het water in de grond sijpelen. Wil je toch verhadring, kies dan voor tegels met open voegen of kiezels. Er bestaan ook tegels en bestratingen die waterdoorlatend zijn.

7) Maak er een plekje van om te genieten: Een rijke beplanting met veel verrassingen zorgt voor een blije thuiskomst. In rustige straten kan je zelfs een bankje kwijt.

Meer infomatie over ontharden van voortuinen vind je hier.